Közlemény - Székelyföldi de minimis gazdaságfejlesztési program

2020. április 01.

A Pro Economica Alapítvány, mint a Magyar Kormány által támogatott erdélyi gazdaságfejlesztési program lebonyolítója, a kitűzött határidőre végezte el a székelyföldi mezőgazdasági de minimis támogatási program keretében vállalt feladatait. A programot 2019. májusában, az AgroMania mezőgazdasági kiállítás- és vásár keretében jelentette be Magyar Levente külügyminiszter-helyettes. A program keretében Kovászna-, Hargita-, és Maros megyéből, több, mint ötezer pályázatot nyújtottak be, majd a szakértői elbírálás során, ennek eredményeképpen összesen 4758 támogatási szerződés került aláírásra. A támogatási program keretében összesen 18 718 261 082 HUF (mintegy 57 351 128 euró) támogatás kerül a székelyföldi mezőgazdászokhoz és mezőgazdasági vállalkozásokhoz, akik a támogatási összeget mezőgazdasági gépek-eszközök/ültetvények/tenyészállatok vásárlására fordíthatták.

"A támogatási programunk feszített ütemtervét még tavaly hagytuk jóvá, azzal a szándékkal, hogy idén tavasszal már a gazdákhoz kerülhessenek a beszerzett eszközök/tenyészállatok, hiszen pontosan tudjuk, mekkora szükség van ezekre a gépekre és eszközökre a mezőgazdasági munkáknál. Habár kollégáim erőn felül teljesítettek a sokezer pályázat kifizetési kérelmének ellenőrzése és jóváhagyása kapcsán, sajnálatos módon a jelenlegi világjárvány és annak negatív gazdasági hatásaival nem tudtunk előre számolni. Ahogyan terveztük, az Alapítvány a kifizetési kérelmeket ütemesen, ezek benyújtási sorrendjében, heti csomagokban zárta le és utalta át a támogatást a beszállítóknak. A még nem teljesített kifizetési kérelmeket is hamarosan utalni fogjuk, ám sajnos a jelenlegi valutaárfolyam ingadozás nagyon nagy különbözet befizetésének terhét róná a pályázókra. Mint ismeretes, az Alapítvány forintban ítéli meg a támogatást, melyet a kifizetés napján váltunk lejre. A jelenlegi világpiaci helyzet nem kedvez a forint árfolyamnak, és így a megítélt támogatás ma lejben kevesebbet ér, azaz magasabb önerőt kell végül befizetnie a pályázónak. Próbáljuk elkerülni, hogy a gazdákra újabb terheket rójunk, ezért a türelmüket kérjük nekik is, és a pályázati programban résztvevő beszállítóknak is, és biztosítjuk őket, hogy a következő napokban sor kerül a kifizetésekre.

Őszintén remélem, hogy hamarosan mindannyian egészségesen és megújult hittel és erővel tudjuk majd folytatni a megkezdett terveket, és hamarosan majd beszámolhatunk a program keretében végzett helyszíni ellenőrzések tapasztalatáról, és közzé tehetjük a véleményem szerint a székelyföldi mezőgazdaság jövőjét megalapozó záró statisztikáinkat" - Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke.