Sepsiszentgyörgyön megnyílt a Pro Economica Alapítvány első területi irodája

2019. február 16.

Sepsiszentgyörgyön megnyílt a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást - tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa. 

Kozma Mónika, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a területi iroda megnyitása nagy mérföldkő. Beszámolt arról, hogy a 2016-ban kidolgozott Kós Károly Terv gazdaságfejlesztési stratégia alapján indult el előbb a Maros-mezőségi program, majd Beszterce és Kolozs megyére is kiterjesztették pályázati rendszerüket. A mintaprogram sikerére alapozva, a tavaly a magyar kormány a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá.

Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, a 73 projektből 19 Kovászna megyéből érkezett be. „Egységes gazdasági erőtér kialakítása a célunk, partneri viszony kialakítására törekszünk, cserében viszont elvárjuk, hogy a támogatás visszahasson a közösségre, tehát a nagyberuházások esetén a kistermelők is járjanak jól” – magyarázta Kozma Mónika.

„Jelenleg az európai uniós támogatások és a román kormány forrásai mellett a magyar kormány is segíti a szülőföldön való boldogulást. Nekünk most az a feladatunk, hogy megteremtsük a fogadóoldalt, ezt szolgálja a magyar kormány támogatásával létrejött Pro Economica iroda-hálózat és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Szövetsége, amelynek keretében Háromszéken hat falugazdász segíti a mezőgazdasággal foglalkozókat” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Egyre több olyan intézmény jön létre Székelyföldön, amelynek köszönhetően érezhetjük azt, hogy itt jobb élni, mint más régióban. Meggyőződésem, hogy Székelyföldön jelentősen fog javulni az életminőség” – nyomatékosított Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Szerinte okosan kell Székelyföld lehetőségeit kihasználni. „A Székelyföldre jellemző közösségi együttműködést az elmúlt száz évben szétverték, de nekünk ezt vissza kell építeni, vissza kell adni a hitet, hogy a közösségi együttműködés által olyan társadalmat tudunk felépíteni, amely biztosítja gyerekeink és unokáink jövőjét függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk, az országban és Európában” – fejtette ki a polgármester.

A Pro Economica Alapítvány háromszéki területi irodája a szépmezői ipari park központi épületében található, az érdeklődőket 9-17 óra között fogadják, telefonszám: 0758 100 803. Hamarosan megnyitják a Hargita megyei területi irodákat is.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatójának beszámolója szerint a Maros-Mezőségi program keretében 2017-ben 495 nyertes pályázatuk volt, túlnyomórészt kisgazdák, magánszemélyek igényeltek támogatást mezőgazdasági gépek, eszközök beszerzésére, főleg traktorokat vásároltak. Ugyancsak 450 körüli lesz a Kolozs és Beszterce megyei sikeres pályázatok száma is. Székelyföldön egyelőre az értékláncok kialakításában fontos szerepet játszó, mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásához szükséges nagyberuházásokra lehetett támogatást igényelni, egyelőre zajlik az értékelés. (hírszerk.)

Forrás: transindex.ro