Megnyílt Székelyudvarhelyen a Pro Economica Alapítvány területi irodája

2019. február 19.

Megnyitották Székelyudvarhelyen a Pro Economica Alapítvány területi irodáját. A megnyitó alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Bíró Barna Botond Udvarhelyszéki RMDSZ elnök és Antal Lóránt szenátor vett részt.

A magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának előkészítése 2016-ban indult el, ennek eredményeként 2017-ben létrejött a marosvásárhelyi székhelyű ProEconomica Alapítvány, amely a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programot bonyolítja.

A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást. A magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságélénkítő stratégiát a sikeres Mezőség-programot követően terjesztették ki Kovászna, Hargita és Maros megyékre. A mintaprogram sikerére alapozva a magyar kormány tavaly a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá. Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, a 73 projektből udvarhelyszékről 13 pályázat érkezett, elsősorban tejfeldolgozási beruházásokra. 

A székelyföldi program második lépése az úgynevezett kis összegű, vissza nem térítendő támogatások szakasza. Ebben a szakaszban van szükség feltétlenül a területi irodákra, hiszen a célközönséget azok a magánszemélyek adják, akik mezőgazdasággal is foglalkoznak, számukra fontos, hogy elérhető közelségben legyenek az irodák, amelyek segítenek az informálásban, ügyintézésben, tájékoztatásban. A kis összegű pályázatok meghirdetése tavaszra várható – nyilatkozta Kozma Mónika az alapítvány ügyvezetője.

A gazdaságélénkítő program kidolgozásában az RMDSZ is partner volt. Bíró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének elnöke elmondta, hogy a gazdaságfejlesztő program jó kezdeményezés, válasz arra a kérdésre, hogyan lehet kis településeket élettel feltölteni, valamint itthon maradásra bírni a fiatalokat. A megnyítón Antal Lóránt szenátor hozzáfűzte: az erdélyi magyarok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az idén három forrásból tudnak pénzeket lehívni: az Európai Uniótól, a román, valamint a  magyar kormányzati forrásokból.

A székelyudvarhelyi, a Tompa László utca 5. szám alatti Pro Economica területi iroda vezetője Dávid Lajos, Máréfalva korábbi polgármestere. Az iroda hétköznapokon reggel 9 és délután 5 óra között fogadja az érdeklődőket.

Forrás: transindex.ro