Hamarosan újra nyit Erdély legfinomabb fesztiválja - sajtóközlemény

2023. augusztus 30.

Székelyudvarhely, 2023. augusztus 28. – „A 2022-es, első Taste of Transylvania gasztrofesztivál sikere után nem marad el a folytatás” – jelentette be Trucza Adorján, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője. Az idei fesztivál szeptember 14 és 17 között zajlik a tavalyi helyszínen, vagyis a Gyimesi Skanzen házai között, festői környezetben. Bár a dátum már jó ideje köztudott, most számos új részletet is elárultak a szervezők.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a fesztivál lényege továbbra is az erdélyi alapanyagok és gasztronómiai hagyományok ápolása. Ezt idén a low waste filozófiával is összekötötték a szervezőt, ami azt jelenti, hogy a kiállítók és előadók számára tilos a tájidegen, sokezer kilométerről érkező alapanyagok (úgymint a tenger gyümölcsei, egzotikus növények és állatok, avokádó stb.) használata, helyette az autentikus, erdélyi alapanyagok használatát támogatják, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát.

Idén egy szakmai nappal is bővül a Taste of Transylvania, hiszen szeptember 14-én, csütörtökön a vendéglátós és más rokon szakmák képviselőit várják a Skanzenbe. Ez a nap kiváló lehetőség lesz a kapcsolatépítésre, az ismerkedésre, egymás termékeinek és szolgáltatásainak kipróbálására, majd péntektől már a nagyközönség számára is nyitva áll a fesztivál.

A tavalyi fő előadói helyszín, a csűr mellé egy újabb színpad is épül a Skanzen domboldalára, ahol szintén gasztronómiai témájú előadások és kulturális programok kapnak helyet, többek között Berecz András mesemondó és népdalénekes is fellép, ráadásul fia társaságában. További szerepeket kap a fő sátor is, ahol most már nem csak a kiállítóktól beszerzett finomságokat lehet fogyasztani, de mindennapos táncház és egyéb kulturális és zenei programok is várják a vendégeket.

„Két teljesen új helyszín is lesz, az egyiket Örömfőzdének kereszteltük el, és itt egy olyan ötletet valósítunk meg, amire tudomásunk szerint nem volt még példa a térségünkben” – mondta Trucza. A főszervező hozzátette, hogy ezen a helyszínen 50 szakács négy turnusban, kisebb csoportokra osztva és egymást váltva fog főzni, ki-ki a saját fantáziája és tapasztalata szerint. Az Örömfőzde lényege, hogy korábban együtt még nem dolgozó szakácsok egymást váltva, egymás munkáját folytatva alkossanak olyan fogásokat, amiket ott helyben találnak ki.

Az idei fesztivál egyik kiemelt programja Románia legnagyobb drónshowja: hétvégén két alkalommal, pénteken és szombaton este, 320 darab drón száll fel, hogy minden idők leghatalmasabb medvéje emelkedjen a közönség fölé! A budapesti augusztus 20-i drónshowt is kivitelező Visual Europe Group gondoskodik arról, hogy a fesztiválhoz, a gasztronómiához és hagyományainkhoz teljes mértékben passzoló szimbólumok ragyogják be a gyimesi estéket, és hogy akkora levest főzzünk az égen, amekkorát még nem látott a világ.

A fesztivál másik újdonsága a Champagne bár: „ez több annál, minthogy egy bárpultnál pezsgőt lehet fogyasztani. Itt a gyimesi táj lenyűgöző szépségét és nyugalmát szeretnénk átadni a betérőnek”. Az ötletgazda elmondta, a fesztiváltól nem messze található Apahavason rendezik be ezt a helyszínt, ahová külön járművekkel viszik ki az érdeklődőket. Itt a környék egyik legszebb panorámáját élvezhetik a vendégek, aki egy természetes, szinte érintetlen környezetben kapcsolódhatnak ki egy pohár pezsgő vagy bor társaságában.

Mindezen újdonságok mellett a fesztivál ki is bővül a tavalyi évhez képest, hiszen idén 22 kiállító és mintegy 40 előadás várja a betérőket, akik most már a Skanzen teljes területén és azon kívül is kóstolhatnak, szórakozhatnak, tanulhatnak és kikapcsolódhatnak Erdély legfinomabb fesztiválján.

„Jó tudni, hogy a Skanzen nem jött közelebb az utóbbi egy év alatt, sem a nagyvárosokhoz, sem a repterekhez. Tehát ez a fesztivál még mindig messze van, de aki ide megérkezik, annak ígérjük, hogy olyanban lesz része, amit nem felejt el. Aki keményített, fehérabroszos, fehérkesztyűs, pincéres kiszolgálást szeretne, az szerencsére egy csomó egyéb helyen megtalálja, de itt nem lesz erre most alkalmunk pedig az előadók, a kiállítók és a termékeik teljesen megérdemlik, sőt!” – jegyezte meg Trucza, ezzel is aláhúzva a fesztivál autentikus, természetközeli közegének fontosságát.

A kiállítók és előadók listája közel végleges, így a programon is az utolsó simításokat végzik a szervezők. Mindezen fejleményekről folyamatosan tájékoztatnak a fesztivál Facebook oldalán és weboldalán, ahol egyébként szálláshelyeket is lehet igényelni a fesztivál idejére.

 

Web: https://tasteoftransylvania.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/gastrotransylvania

Instagram: https://www.instagram.com/tasteoftransylvania/